A. Stagelandinfo.

Onderdeel A

Op deze pagina vinden jullie allerlei informatie over Nieuw-Zeeland.


Bevolking
4.290.347 (Juli 2011 est.)
Leeftijdsopbouw
0-14 jaar: 20,4% (mannen 448.106/vrouwen 426.348)
15-64 jaar: 66,4% (mannen 1.426.595/vrouwen 1.420.643)
65 jaar and over: 13,3% (mannen 260.454/vrouwen 308.201) (2011 est.)

Bevolkingsgroei
0,882% (2011 est.)

Geboortecijfer
13,68 births/1.000 inwoners (2011 est.)

Sterftecijfer
7,15 deaths/1.000 inwoners (July 2011 est.)
Netto migratie percentage
2,28 migrant(s)/1.000 inwoners (2011 est.)

Topografie
De belangrijkste landmassa's van Nieuw-Zeeland zijn het Noordereiland en het Zuidereiland, die door de Straat Cook van elkaar gescheiden worden. Het Zuidereiland is daarvan het grootst en wordt van noord naar zuid gescheiden door de Nieuw-Zeelandse Alpen. De hoogste top in deze bergketen is Aoraki/ Mount Cook, 3754 m. Het minder bergachtige Noordereiland kent vulkanisme. Vanaf ongeveer het midden van het eiland loopt een vulkanisch actieve zone naar het noordoosten.
Naar oppervlakte gerangschikt is Stewarteiland het derde eiland van Nieuw-Zeeland. Het ligt 30 km ten zuiden van het Zuidereiland en wordt daarvan gescheiden door de Straat Foveaux. De hoogste bergtop van Stewarteiland is Mount Anglem (980 m). Naar bevolking gerangschikt is Waiheke eiland het derde eiland, dat 18 km voor de kust van Auckland in de Golf van Hauraki ligt. Verder bestaat Nieuw-Zeeland uit een groot aantal kleine eilanden, waarvan een deel onbewoond is.
De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington, gelegen op het Noordereiland. Wellington is niet de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Dat is de economische stad Auckland, ook gelegen op het Noordereiland. Enkele andere grote steden zijn Christchurch en Dunedin welke op het Zuidereiland liggen.

Klimaat
Over het algemeen kent Nieuw-Zeeland een gematigd zeeklimaat. Het noorden, dat dichter bij de evenaar ligt, is iets warmer dan het zuiden, maar de grootste klimatologische verschillen zijn te vinden tussen de west- en oostkust van het Zuidereiland. De veelal uit het westen waaiende wind zorgt voor uitzonderlijk veel neerslag in het zuidwesten, waar jaarlijks zo'n 8000 mm regen valt. Ten oosten van de Nieuw-Zeelandse Alpen is het veel droger.
Geschiedenis
Historisch gezien is Nieuw-Zeeland een jong land. Onbewoond gedurende miljoenen jaren, tot de aankomst van de eerste Maori's. Volgens legenden kwamen zij zo'n duizend jaar geleden in hun catamarans en kano's van een eiland Hawaiki. Het verhaal wil dat Kupe, een grote Maori-navigator, zijn volk over de grote oceaan leidde naar Aotearoa (Nieuw-Zeeland).

Het was in 1642 dat de Nederlander Abel Tasman Nieuw- Zeeland ontdekte. Hij was op weg naar Batavia in opdracht van de VOC. Hij ankerde zijn schip aan de westkust van het Zuideiland. Hij werd door de Maori's niet bepaald vriendelijk ontvangen. Verschillende leden van zijn bemanning werden door de Maori's  gedood. In 1769 zette Captain James Cook voet aan land en eiste het gebied op voor Engeland. Hij bracht Nieuw-Zeeland met eenvoudige middelen verbazingwekkend goed in kaart. Hierna bezochten regelmatig Europese handelaren en walvisvaarders Nieuw-Zeeland, waarbij met name jacht op zeehonden werd gemaakt.

Langzamerhand kwamen steeds meer Engelsen naar Nieuw-Zeeland. In 1814 arriveerde de eerste missionaris, Samuel Marsden. James Busby werd in 1831 de eerste Engelse gouverneur. Tussen 1839 en 1843 kwam een grootscheepse immigratie vanuit Engeland op gang. Mede door diverse schermutselingen met de Maori's werd het noodzakelijk het één en ander vast te leggen in verdragen.

In 1840 tekende William Hobson namens koningin Victoria de "Treaty of Waitangi", waarbij Nieuw-Zeeland officieel een Britse kolonie werd. Hobson had hierbij de Maori-stamhoofden tegen elkaar uitgespeeld en uiteindelijk weinig keus gelaten dan in te stemmen met zijn voorstel. De Engelsen en Maori's kregen door het verdrag in principe gelijke rechten, maar in de praktijk domineerden de Engelsen. Er volgde een enorme instroom van kolonisten. De Britten kochten op grote schaal land van de Maori's.

In 1840 werd Auckland de hoofdstad. De kolonisten stichtten de steden Wellington, New Plymouth, Nelson, Dunedin en Christchurch. In 1852 verkreeg Nieuw-Zeeland grote mate van zelfbestuur. In 1865 werd Wellington tot hoofdstad uitgeroepen. In de late 19de eeuw nam de export van zuivel, wol en lamsvlees sterk toe. Hierdoor steeg de welvaart in snel tempo en werd Nieuw Zeeland één van de rijkste landen ter wereld.
In 1947 werd Nieuw-Zeeland onafhankelijk van Engeland. De economie en bevolking is sindsdien verder blijven groeien. Momenteel is Nieuw-Zeeland een modern westers land met een stabiel democratisch bestuur, dat nog steeds geldt als immigratieland.

Politiek
Nieuw-Zeeland, lid van de Commonwealth, is een afhankelijke, democratische staat met een parlementair systeem en algemeen kiesrecht voor de meerderjarige bevolking. Tegelijkertijd is Nieuw-Zeeland een constitutionele monarchie. Staatshoofd is Hare Majesteit Koningin Elisabeth II. Zij wordt hier vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal.

Economie
De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn landbouw en veeteelt, met name de schapenfokkerij. Deze worden op de voet gevolgd door het toerisme.
Nieuw Zeeland is een agrarisch land. De agrarische bedrijfstak maakt 50% van de totale export uit, verdeeld in 21% melk- en 13% vlees producten. Van de melkproductie wordt 90% geëxporteerd. Daarmee is Nieuw Zeeland reeds vele jaren wereldwijd de grootste exporteur van melkproducten en is leidend in de rundvlees productie. Het verbouwen van fruit en groenten spelen ook een belangrijke rol in de agrarische sector van Nieuw Zeeland.
Men kan hier tegen lage kosten produceren en dat geldt uiteraard zowel voor een familie bedrijf als een grootschalig bedrijf. De lage productie kosten worden veroorzaakt door de goedkope grond en het gunstige klimaat. De bedrijfstak melkvee is niet zo ontwikkeld zoals in Europa, waardoor men met kennis van moderne bedrijfsvoering zeer goede rendementen kan genereren.

Dagelijks leven
Nieuw-Zeelanders worden over het algemeen omschreven als vriendelijk en open. Men gaat op een informele manier met elkaar om,  dat betekend echter niet dat je iedereen meteen bij de voornaam kunt aanspreken.
Ook in Nieuw-Zeeland is er sprake van een multiculturele samenleving. Vooral in Aucland wonen veel mensen van Aziatische en Pacific oorsprong. In de praktijk leven de verschillende bevolkingsgroepen, net als in Nederland, vaak langs elkaar heen.
Er zijn verschillen tussen stad en het platteland. Hoewel Nieuw-Zeeland erg dun bevolkt is, wonen de meeste mensen, zo’n 70%, in de stedelijke gebieden.

Cultuur
In Nieuw-Zeeland wordt veel gelezen. Elke, beetje grote, plaats heeft wel een openbare bibliotheek en er zijn een groot aantal nieuwzeelandse uitgeverijen.
Bijna elke huishouden heeft een abonnement op een krant. Voor zo'n klein land heeft Nieuw-Zeeland opvallend veel kranten. Elke regio heeft z'n eigen krant. De New Zealand Herald wordt vooral in de omgeving van Auckland gelezen. The Dominion en The Evening Post in Wellington, The Press in Christchurch en The Otage Daily Times in Dunedin.
Wellington is de cultuurstad van Nieuw-Zeeland. Er zijn veel theaters en andere uitgaansgelegenheden en er wordt het tweejaarlijkse International Festival of Arts gehouden. Ook in Auckland, Dunedin en Christchurch kun je goed naar het theater.
Nieuw-zeelanders gaan graag naar de bioscoop. Gemiddeld gaan ze 5 keer per jaar naar de film. In Auckland wordt elk jaar het International Film Festival gehouden. Maar ook veel andere steden en zelfs dorpen hebben hun jaarlijkse filmfestival.
Nieuw-Zeeland heeft 600 openbare musea en kunstgalerieën. Het bekendste museum is het Te Papa Museum in Wellington. Als je geïnteresseerd bent in de nieuwzeelandse cultuur en geschiedenis kun je daar met gemak een paar dagen doorbrengen.

Onderwijs
In Nieuw-Zeeland gaan kinderen meestal naar de Kindergarten als ze ruim 3 jaar oud zijn. Er is geen vaste leeftijd waarop de kleurters mogen beginnen, dit hangt sterk af van het aantal inschrijvingen per kleuterschool.  Op de meeste public Kindergarten gaan de 3 jarige kinderen 3 middagen naar ‘afternoon kindy’, tegen de tijd dat ze ruim 4 jaar zijn mogen ze 5 ochtende naar ‘moring kindy’.
Als kinderen 5 jaar oud zijn mogen ze naar de primary school. De beginnen hier met het leren schrijven en lezen.
In de stad verlaten de meeste kinderen de primary school in groep 6 en gaan dan twee jaar naar een speciale intermediate school. Op het platteland en afgelegen gebieden is deze intermediate school op de basisschool, de kinderen verlaten hier de school dan ook pas na groep 8.
In de grote steden heb je in Nieuw-Zeeland school zones. Dit houdt in dat scholen niet zomaar leerlingen aannemen die niet in de zone wonen. Huis en huur prijzen in de buurt van een goede school zijn daarom vaak hoger.
Nieuw-Zeeland telt acht universiteiten, allemaal met een goede internationale reputatie. Ook bieden alle universiteiten zowel Bachelor-, als Master-, en Doctoraldegrees aan. Deze ‘degrees’gaan samen met de toekenning van ‘Honours’, die het niveau van de opleiding en resultaten van de student aangeven.
Colleges worden papers genoemd. Doorgaans volg je in Nieuw-Zeeland vier papers per semester. In Nieuw-Zeeland is het school jaar anders ingedeeld dan in Nederland. Het eerste semester loopt van februari tot juli en het tweede van juli tot december.
Arbeid
De werkloosheid in Nieuw-Zeeland was al lange tijd relatief laag, maar dat beeld is de laatste jaren gewijzigd. Door de economische crisis in 2008 is de werkloosheid gestegen. Hoewel er aan de ene kant wordt gezegt dat Nieuw-Zeeland behoefte heeft aan ondernemende mensen met de juiste vaardigheden en kennis en dat de kansen voor het grijpen liggen,  valt het in de praktijk voor veel mensen tegen om een baan te vinden.
Netwerken en persoonlijke contacten zijn heel belangrijk. Voor 70% van de banen wordt geen advertentie gezet.
De lonen in Nieuw-Zeeland zijn een stuk lager dan de lonen in Nederland. Maar je betaald daar minder belasting dan in Nederland en de kosten van het dagelijkleven zijn iets lager.
De mentaliteit op het werk is wel te vergelijken met die van Nederland. Men kan zijn leidinggevende makkelijk aanspreken en deze staat meestal open voor discussie. Men spreekt elkaar al snel bij de voornaam aan.
Nieuw-Zeelanders waarderen het als je to-the-point komt en ze houden van eerlijkheid, betrouwbaarheid en directheid. Nederlanders staan bekend als hardwerkend, maar ook als behoorlijk zelfvoldaan, erg tevreden en ingenomen met zichzelf.

Bronnen:
- http://www.nuffic.nl/
- http://www.emigrerennaarnieuwzeeland.nl/
- http://www.nieuw-zeeland.nl/





Geen opmerkingen:

Een reactie posten