Beroepsmoreel dilemma
Het antibioticagebruik in de melkveehouderij
Een ethisch dilemma dat voorkomt op mijn stage bedrijf, melkveehouderij in Nieuw-Zeeland, is het gebruik van antibiotica. Op deze pagina zal ik eerst wat algemene informatie geven over het antibioticagebruik in de melkveehouderij. Vervolgens zal dit dilemma uitgewerkt worden volgens het stappenplan van Royakkers en tot slot wordt het antibioticagebruik geanalyseerd met behulp van de argumentenkaart.
Antibioticagebruik
Antibiotica wordt gebruikt om ziekteverwekkers, met name bacteriën, in het lichaam te bestrijden. Het probleem in het antibioticagebruik is dat het gebruik kan leiden tot resistenties. Resistenties treden vooral op wanneer veel bacteriën met het middel in aanraking komen en met name wanneer het middel niet hoog genoeg gedoseerd is en/of wanneer het antibioticum onvoldoende op de plek van de infectie aankomt. Daarom is het belangrijk zo min mogelijk antibiotica te gebruiken, om zo de kans dat resistenties ontstaan te verkleinen.
Stappenplan: de ethische cyclus
Morele probleemstelling
Is het goed dat de melkveehouder antibiotica gebruikt?
Probleemanalyse
De betrokkenen en hun belangen
- Ondernemer: de ondernemer wil zijn dieren zo gezond mogelijk houden en zorgen dat ze zo min mogelijk ziek zijn. Wanneer het dier ziek is leid het dier en zal het daarnaast minder produceren.
- Melkvee: Het melkvee zelf wil zo min mogelijk ziek zijn, omdat dit niet prettig is.
- Melkveesector: De sector melkveehouderij wil dat er zo min mogelijk resistentie tegen ziekten ontstaat. Wanneer een dier ziek wordt van een bacterie die resistent is tegen antibiotica is het veel moeilijker om dit dier te genezen.
- Samenleving: De samenleving wil dat er zo min mogelijk resistentie tegen ziekten optreden, omdat dit de kans op ziekten verminderd.
- Milieu: Voor het milieu is het het beste wanneer er geen antibiotica wordt gebruikt en geen resistentie optreed. Als er veel antibiotica en/of antibiotica op de verkeerde manier gebruikt wordt zullen steeds meer ziektes resistent worden tegen de antibiotica. Het gevaar hiervan is dat er in de toekomst ontzettend veel ziektes zijn die niet genezen kunnen worden.
De waarden die in het geding zijn
- Gezondheid
De gezondheid van de dieren die nu op het bedrijf leven is van belang. De dieren die nu ziek zijn, kunnen het beste behandeld worden met antibiotica zodat ze zo snel mogelijk genezen en zo min mogelijk hoeft te leiden.
Daarnaast is de gezondheid van het melkvee in het algemeen en van de gezondheid van belang. Voor hun is het belangrijk dat er zo min mogelijk resistente ziekten ontstaan.
- Voortbestaan
De ondernemer vind het voortbestaan van zijn onderneming belangrijk. De onderneming kan het beste werken door zo min mogelijk last te onder vinden van ziekten op zijn bedrijf en zo veel mogelijk productie te bereiken. Dit kan hij doen door het gebruik van antibiotica.
Ook is het belangrijk dat de melkveehouderij in het algemeen blijft voortbestaan. In dit geval is het belangrijk dat er zo min mogelijk resistente ziekten ontstaan om de ziektekosten zo laag mogelijk te houden en de productie optimaal te houden.
De feiten waarover onenigheid bestaat
Waar bij dit dilemma onenigheid over bestaat is het dat antibiotica zorgt voor resistente ziekten. Het is onduidelijk in welke mate antibioticagebruik bij draagt aan de groei van resistente ziekten. Daarnaast is de kans op resistentie bij het goed gebruik van antibiotica veel kleiner dan bij verkeerd gebruik. Met verkeerd gebruik wordt bedoeld het toedienen van te weinig antibiotica of het op een verkeerde manier toedienen van antibiotica waardoor bacteriën kunnen overleven.
Handelingsmogelijkheden
Zwartwitstrategie
Volgens de Zwartwitstrategie zou de melkveehouder wel antibiotica moeten gebruiken, omdat hij dan het melkvee dat op dat moment op zijn bedrijf leeft van het leiden verlost.
Strategie van het aankaarten op hoger niveau
De ondernemer zou dit dilemma kunnen aankaarten bij bijvoorbeeld de veearts. In dit geval zou iemand anders dan de keuze voor hem maken, maar het is dan nog maar af te wachten welke beslissing die neemt.
Strategie van samenwerking
Bij het dilemma van het wel of niet gebruiken van antibiotica is ontzettend belangrijk. Het is het beste om deze keuze te maken in samenwerking met collega melkveehouders. Dit is het geval omdat het vrijwel geen zin heeft om als enige geen antibiotica te gebruiken, omdat andere melkveehouders er dan voor zorgen dat er meer ziekte resistentie ontstaat.
Strategie van het klokkenluiden
Deze strategie is op dit dilemma niet van toepassing.
Ethische oordeelsvorming
Eigen intuïtie
Mijn eigen intuïtie zegt dat in dit ethisch dilemma de beste strategie is om samen te gaan werken met andere melkveehouders. Door samen geen of minder antibiotica te gebruiken bereik je in dit geval het meeste.
Utilisme
Betrokkenen | Positieve gevolgen | Negatieve gevolgen |
Ondernemer | Zijn dieren zijn niet meer ziek. | De kans op resistentie gaat problemen veroorzaken in de toekomst. |
Melkvee | De dieren worden sneller genezen van de ziekte. | In de toekomst zal het melkvee meer ziekte ondervinden waaraan ze slechter of langzamer of niet van kunnen genezen. |
Melkveesector | Korte termijn:dieren genezen snel. | Lange termijn: steeds meer ziekte dieren die niet te genezen zijn. |
Samenleving | Dieren leiden minder, omdat ze snel genezen worden door het gebruik van antibiotica. | Er komen steeds meer resistente ziekte, waardoor het vee moeilijker te genezen is. Het kan zelfs gevolgen hebben voor de volksgezondheid. |
Milieu | - | De biodiversiteit verkleind, omdat er steeds meer van dezelfde soort resistente bacterie overleven. |
Volgens het Utilisme zou de strategie van samenwerken de beste strategie zijn in dit geval. De strategie van samenwerken zorgt namelijk voor het grootste geluk voor het grootste aantal mensen. Door met de hele melkveesector geen antibiotica te gebruiken ontstaan er zo min mogelijk resistente ziekten. Hierdoor zullen de minste bedrijven last gaan krijgen van resistentie vorming van ziekten.
Theorie van Kant
Het is niet goed om antibiotica te gebruiken volgens de theorie van Kant. Kant zegt namelijk dat een handeling goed is al het een algemene wet zou kunnen zijn. Het zou niet goed zijn als de algemene wet zou gelden dat iedereen zomaar veel antibiotica gebruikt, omdat dit kan zorgen voor resistentie.
Deugdenethiek
Volgens de deugdenethiek zou je wel antibiotica moeten gebruiken. Wanneer je antibiotica gebruikt zorg je goed voor de gezondheid voor je dieren. Daarnaast zorgt het ervoor dat je dieren minder lang ziek zijn en dus meer produceren, dit zorgt voor een beter voortbestaan van de onderneming.
Reflectie
Belangrijk in deze casus is dat het heel moeilijk te zeggen is welke invloed het antibiotica gebruik heeft op de resistentie. Wanneer er minimaal antibiotica op de juiste manier wordt toegediend zal er misschien niet eens resistentie ontstaan. In dat geval is het dus helemaal niet zo verkeerd om het te gebruiken.
Daarnaast is het grootste geluk of de beste gevolgen voor het grootste aantal mensen niet te meten.
Argumentenkaart
Geen opmerkingen:
Een reactie posten